Home | Publicaties | Archief | Dieksjonnaer | Contact



Noormannen in Voeren?

Charles-Martin Waelbers – Carolus Waelbers als nom de plume, als ‘meester Waelberske’ gekend bij de Voerenaars – was onderwijzer in ’s-Gravenvoeren van 1898 tot 1932. Guido Sweron vond in een van de cahiers waarin Waelbers zijn teksten (in het Frans) en gedichten (in het Nederlands) noteerde, een verhaal over hoe de Noormannen op het einde van de 9de eeuw huis hadden gehouden in onze contreien. Bij de wetenschappelijke waarde ervan kun je vraagtekens plaatsen, maar het is leuk leesvoer. De door Guido vertaalde tekst is als pdf-bestand te downloaden.


De palmares van Henri Dortu

In D’r Koeënwoof 43 (2022) stond een artikel over de motorcrossclub ‘Les Riverains de la Voer’. Voor de palmares van Henri Dortu was daarin geen plaats. Daarom kun je die hier als pdf-bestand downloaden.


Winand Heynen (1825-1916)

In 1825 geboren in ’s-Gravenvoeren, vestigde hij zich na zijn studies geneeskunde als arts in Bertrix. Daar begon zijn politieke carrière, van gemeenteraadslid tot volksvertegenwoordiger. Jean-Marie Ernon vond in zijn archief een boekje met alle lofredes die bij zijn begrafenis in 1916 zijn gehouden. Dat kun je nu hier als pdf-bestand downloaden.


De Reformatie in de Voerstreek

In 1985 werd in de jeugdherberg van Sint-Martens-Voeren een tentoonstelling georganiseerd over wat de Hervorming voor Limburg had betekend. In de marge daarvan kwam ook een brochure tot stand over wat we van die periode weten voor Voeren. Die kun je nu hier als pdf-bestand downloaden.



De familie Houbben uit Teuven

In december 2021 kreeg Rik Palmans van Hedwig Houben uit Wommelgem de vraag of er nog informatie was terug te vinden over een voorvader van haar, die uit Teuven afkomstig was: Guillaume Joseph Hubert Houben. De zoektocht daarnaar leidde naar Melchior Houbben, in de 17de eeuw schepen in Remersdaal. Rik reconstrueeerde de afstammingslijn die van bij Melchior leidt tot bij de in 1850 naar Antwerpen uitgeweken Guillaume Houb[b]en. Het hele verhaal kun je hier downloaden.



Sterfte- en geboortetabellen 1770-1796

Voor een artikel in D’r Koeënwoof 42 (2021) bracht Rik Palmans alle gegevens uit de Voerense parochieregisters van de periode 1770-1796 samen in enkele spreadsheetbestanden. Oorspronkelijk in Numbers, maar nadien geëxporteerd naar Excel. Wie eveneens met die gegevens aan de slag wil gaan kan ze hier downloaden:
- overlijdens;
- geboorten;
- huwelijken.



Onder de radar: een Amerikaans kamp in het Veursbos

Voor het project onderderadar.be van de Provincie Limburg is er een korte documentaire gemaakt over de bivakputjes in het Voerense Veursbos. De Amerikanen hadden daar tijdelijk een kamp toen ze in 1944 oprukten naar Duitsland. Je kunt het filmpje hier bekijken: https://vimeo.com/483113008.



Bezwaarschrift van de Vlaamse regering tegen windturbines op de grens met Voeren 

Jan Peumans bezorgde ons een kopie van dit bezwaarschrift (24 augustus 2020).



Hazelmuizen in Voeren 

Goedele Verbeylen verrichtte in het verleden al heel veel onderzoek naar het voorkomen van dit diertje. Een wetenschappelijk rapport daaromtrent (in het Engels) is nu online beschikbaar. Je kunt het downloaden via deze link.



Eddy Dupae schreef voor de VLM (Vlaamse LandMaatschappij) een rapport onder de titel Zijn de natuur en het landschap in Voeren nog wel te redden? Klik hier om het (in pdf-formaat) te downloaden.



Een belangrijke informatiebron over het leenstelsel in onze streek is Les fiefs du comté de Dalhem van Amedée de Ryckel, uit 1908. We hebben die publicatie gedigitaliseerd en op onze website geplaatst.



Raymond Oostwegel, bij onze vereniging nog bekend van een vogelcursus die hij eind jaren negentig voor ons organiseerde, is een fervent fietser. Daardoor is hij ook in de geschiedenis van de gebroeders Kerff gedoken, mede dankzij het onderzoek van wijlen Rob Brouwers.

Raymond is lid van een fietsclub die op het monumentje bij de kruising van Moelingen een herinneringsplaquette zou willen plaatsen voor Marcel Kerff, een oorlogsslachtoffer. Er is namelijk, behalve zijn naam onder het kruis, niets meer wat aan deze grote held uit de eerste Tour de France van 1903 herinnert.
Burgemeester Huub Broers onthulde de kleine herinneringsplaquette voor Marcel Kerff op het zijmuurtje van het oorlogskruis bij Moelingen op woensdagavond 7 augustus 2019, precies 105 jaar na de gebeurtenissen.

Bij de korte plechtigheid waren zo’n 50 personen aanwezig, onder wie nazaten van de familie Kerff en een kleine delegatie van Heem en Natuur Voeren.



Wim Deliën volgde in 2006 de opleiding streekspecialist Voerstreek en stelde daarvoor een zeer uitgebreid eindwerk op over de neogotische kerken van Teuven en Remersdaal, geschetst in hun historisch kader. Zijn werkstuk vind je hier.



Julien Geelen filterde uit LOKSTAT, ‘de historische databank van lokale statistieken’ die werd opgesteld door de Universiteit Gent, de gevens over de zes dorpen van de Voerstreek. Die geven een beeld van hoe onze dorpen er omstreeks 1900 uitzagen. Zijn artikel vind je hier.




Bep Mergelsberg heeft zich verdiept in de oorsprong van de plaatsnaam ‘Bauwerd’, die op een van de Werkwinkels ter sprake was gekomen. Haar volledige tekst vind je hier.